Massiivinen Terrori-isku Jerusalemissa -- palestiinalainen hyökkääjä tappoi 10, haavoitti 170, 9 ihmistä vakavasti, 44 pahoin

Debkafile, 2.12.2001

Terroristit iskivät Jerusalemin huvittelukeskukseen -- kahviloihin, ravintoloihin sekä keski-Jerusalemin pää-kävelykadulle joka oli täynnä nuoria viettämässä tavallista lauantai-iltaa, kun kaksi itsemurha-tappajaa räjäytti itsensä keskellä väentungosta. Sekuntien päästä Ben Jehuda -kävelykatu täyttyi huudoista, lentävistä ruumiinosista ja verestä. Tämä oli laajenpi versio näytöksestä joka nähtiin jo kahdesti tällä viikolla -- kerran Afulan linja-auto asemalla ja taas kerran Nasaret-Tel Aviv linja-autossa.

Mutta tämä ei ollut vielä ohi. Kun pelastystksiköt ambulansseineen saapuivat paikalle, autopommi räjähti 90 metrin päässä lisäten verilöylyä.

uhrien määrä lisääntyi tunti tunnilta, täyttäen kaikki kaupungin sairaalat haavoittuneilla, rampaantuneilla ja traumaattisilla uhreilla. Vammat olivat vakavampia kuin edellisissä pommituksissa -- enemmän revittyjä ruumiita -- joka vihjaa uusiin ja entistä voimakkaampiin räjähteisiin. Kansallinen veripankki täydentää jatkuvasti kaupungin väheneviä verivarastoja. Ulkopuolella, poliisi haravoi keskikaupungin katuja tutkien jokaisen pysäköidyn auton räjähteiden varalta ennen kuin antoivat kadut kaupungin puhtaanapito-laitokselle. ...Israelin pääministeri ei ole toimipaikassaan ennen maanantai-aamua.

Tämä viivytys on herättänyt laajaa julkista kritiikkiä monen israelilaisen julistaessa että heidän pääministerinsä paikka on kotona kaikkein pahimman pääkaupunkia kohdanneen terrori-iskun jälkeen. Ulkoministeri ja puolustusministeri Odottelivat ennen hätäkokouksen pitämistä. Sunnuntai-aamuna oli tarpeeksi aikaa hätäkokouksen pitämistä varten.

DEBKAfile:n terroristi-lähteet, lainaten viimeisintä tiedustelu-arviointia, että kaikki palestiinalaiset ryhmittymät ovat alkaneet operoida yhteistyössä, huomauttaa, että lauantai-illan terrori-isku Jerusalemissa oli täytynyt olla suunniteltu, valmisteltu ja toteutettu erittäin ammattimaisen tiedustelu toimiston toimesta. Ainoa palestiinalainen taho joka pystyisi tähän on Jasser Arafatin turvallisuuspalvelu.

Operaatio vaati ainakin puolen tusinaa koulutettua terroristia jotta tällainen operaatio voitaisiin suorittaa: kaksi itsemurhaajaa joilla oli voimakkaita räjähteitä sekä rautanauloja ja metalliromua ruumiidensa ympärillä, sekä kaksi tai kolme agenttia jotka pysäköivät räjähteillä täytetyn auton läheiselle kadulle. Välittömästi kahden ensimmäisen räjähdyksen jälkeen he räjäyttivät siinä ajassa että saivat ansaan pelastustyöntekijät ja ambulanssit, ennen kuin he pakenivat odottavaan pakoautoon.

Tukiryhmä oli myös luultavasti hengailemassa ympärillä ei kovinkaan kaukana kohteesta valmiina peittämään paon jäljet jos olisi ollut tarvetta. Tämän ryhmän jäsenet olivat myös valmiita pakenemaan. Palestiinalaisen terroristiryhmän sisääntulo, toiminta ja pako olivat huolella suunniteltu ja toteutettu.

Viime viikolla, pian sen jälkeen kun Yhdysvaltain lähetystö Anthony Zinnin johdolla välittämään tulitaukoa, Israel, Yhdysvallat ja Jordania vastaanotti tietoa siitä, että Arafat ja hänen turvallisuusviranomaiset suunnittelivat sarjaa -- strategisia terroritekoja -- tappaakseen paljon israelilaisia siviileitä -- kuten DEBKAfile raportoi aikaisemmin.

Vaikka Arafat tuomitseekin, hänellä ei ole koskaan ollut tunnontuskia kieltäessään muodollisesti terrori-iskut jotka hän on itse suunnitellut. Hän ei ole myöskään ollut huolissaan siitä, että ulkoministeri Colin Powell sekä Presidentti on sanonut hänelle avoimesti että he eivät usko mitään mitä Arafat sanoo...

Sharonin koalitiohallituksen sisällä äänenpainot -- jotka vaativat Palestiinalaishallinnon julistamista viholliseksi sekä sodan julistamista -- voimistuvat.

Odottaessaan USA:n Presidentin vastaanottoa, Sharon menetti tukevan maaperän: Hän viivytteli kun hänen olisi pitänyt pyhtyä toimenpiteisiin vauhdilla. Kun kukaan ei tee asialle mitään, Arafat ja hänen tappajansa iskevät uudestaan. Palestiinalaisten johtaja voi jopa löytää taustatukea Israelin pohjoisen rajan takaa.

Cutting Edgen huomautus: Tämä viimeinen lause pisti minun silmääni, koska aikaisempi DEBKAfile:n raportti sanoi, että tunteja ennen viimeisintä terrori-iskua Israelin puolustusvoimien raportoitiin liikkuvan pohjoiseen. Ehkäpä he tiesivät että Hizbollah suunnittelee iskevänsä pohjoisen rajan yli.


Takaisin