Toinen rintama globaalissa terrorisminvastaisessa sodassa -- palestiinalaisten väkivaltaa vastaan

3. joulukuuta: DEBKAfile:n luotettavimpien lähteiden mukaan suuri Israelin hyökkäys palestiinalaisia vastaa on määrätty alkamaan lähituntien tai lähipäivien aikana. Tämä itse-asiassa avaa USA:lle toisen rintaman terrorisminvastaisessa sodassa.

Tämä oli kiireisten neuvotteluiden lopputulos, joka käytiin Valkoisessa talossa sunnuntaina 2.12 Israelin pääministeri Ariel Sharonin ja Presidentti George W. Bushin välillä, ja johon osallistuivat myös ulkoministeri Colin Powell ja Condolezza Rice.

Tapaamisen avainpäätös, joka tehtiin tunnissa, oli että seuraava terrorisminvastaisen sodan vaihe olisi hyökkäys -- ei Irakiin, Sudaniin, tai Somaliaan -- vaan palestiinalaisia ja libanonilaisia Hizbollah -sissejä vastaan.

Samaan aikaan, Jasser Arafatille annettiin viimeinen tilaisuus todistaa itsensä palestiinalaisten johtajaksi huolimatta Israelin kovenevista vaatimuksista hankkiutua hänestä eroon pääsyyllisenä terroriin joka aiheutti 26 israelilaisen kuoleman ja yli 200 haavoittumisen lauantaina ja sunnuntaina.

Mitä Sharon ehdotti Bushille -- tämä asia käsitellään melko varmasti Israelin hallituksessa maanantai-iltana -- oli antaa Israelin puolustusvoimille tehtäväksi murskata palestiinalaisten terroristisolut, sisältäen Palestiinan viranomaisten turvallisuus- ja tiedusteluosastot jotka ovat Arafatin alaisuudessa. Heidän kohteisiinsa sisältyy myös vanhempia palestiinalaisia viranomaisia jotka on kytketty terroriin, kuten Gazan turvallisuuspäällikkö Muhammed Dahlan, Länsirannan tiedustelupäällikkö Tawfiq Tirawi sekä Tanzimin miliisijohtaja Marwan Barghouti. Koskemattomuus joka heillä ja heidän seuraajillaan on ollut tähän asti kumotaan.

Hizbollahin vuoro tulee sitten kun linkit Arafatin ja libanonilaisten Shiia -äärimmäisyysainesten välillä on todistettu. Israelin puolustusvoimat on täten vapaa toimimaan Israelin ja Palestiinalaisalueiden ulkopuolella.

DEBKAfile:n Washingtinin lähteet raportoivat, että nämä päätökset -- sekä tarve toimia ripeäotteisesti -- hyväksyttiin, joskin epäsuorasti USA:n johtajien taholta. He hyväksyivät argumentin Arafatin epäluotettavuudesta, siitä että hänen aikaisempia lupauksiaan ei ole koskaan pidetty. Sharon kertoi myös tiedustelupalvelun paljastuksen yhteisestä Arafat-Hizbollah -suunnitelmasta välittömästä hyökkäyksestä suurimpiin israelilaisiin kaupunkeihin jonka laajuus olisi verrattavissa WTC:n iskuihin USA:ssa. Ainoa tapa jolla tämä isku vältettäisiin, hän sanoi, olisi vangita ja tappaa nämä tulevat syylliset.

Toisin sanoen, Israel saattaa pian löytää itsensä sodasta palestiinalaisten kanssa ilman muodollista sodanjulistusta.

Sharon lupasi tehdä kaikkensa ottaakseen Yhdysvaltain toiveet huomioon taistelussa terrorismia vastaan, terroristien infrastruktuurin tuhoamisen ilman koskemista Arafatiin henkilökohtaisesti. Toimintasuunnitelma jonka Sharon esitteli Bushille oli räätälöity tämän mukaisesti. Kuitenkin, Arafatin liikkeet ovat rajoitettuja kun ohjushyökkäys hänen Gazan helikoptereitaan vastaan maanantai-iltana oli Israelin vastaiskujen alku.

"Korkea-arvoinen lähde" pääministerin puolueessa sanoi seurueen kotimatkalla Valkoisen talon session jälkeen: "Me murskaamme terroristit ankarimmalla mahdollisella tavalla, mutta samaan aikaan me teemme kaikkemme välttääksemme sodan."

Arafat, omalta osaltaan, on tottunut keplottelemaan viimeisten tilaisuuksien läpi sekä pakoilemaan uhkavaatimuksia. Hän on 72-vuotias, on elänyt kauemmin kuin useimmat hallitukset joilta hän on saanut läimäytyksiä, ja on pitänyt pää-selviytymiskeinonsa, terrorin, vahvana.

DEBKAfile:n palestiinalaislähteiden mukaan, Arafat näkee uhkavaatimuksen hengähdystaukona, lupana jatkaa "Ramadan offensiiviaan", kaikkein tuhoavinta terrori-kampanjaansa Intifadan aikana.


Takaisin