Israel taistelee terroria vastaan kiertoilmauksia käyttämällä

DEBKAfile

13. joulukuuta: 10 israelilaisen kuoleman myötä seurauksena viimeisimmästä palestiinalaisten terrori-hyökkäyksestä keskiviikkona, Israelin puolustusneuvosto piti erityisistunnon määräten, että "Palestiinan viranomaisilla ei enää ole merkitystä Israelin kannalta." Tämä lausunto kuulostaa heikolta, byrokraattiselta ja kiertelevältä. Tämä lausunto myös vahvistaa kansalaisten taholta tulevaa painetta Sharonin hallitusta kohtaan lähteä kaikin voimin taistelemaan Arafatia ja hänen hallintoaan vastaan. Mielenosoittajien on suunniteltu vaativan hallituksen eroa jollei Arafatia karkoiteta ja Länsirantaa miehitetä viivyttelemättä.

Sharonia muistutetaan, että hän tuli valtaan helmikuussa luvaten "turvallisuutta Israelille." Joulukuun ensimmäiset 12 päivää olivat ankea maamerkki: 40 israelilaista kuoli terrori-iskuissa -- kaikki siviileitä yhtä lukuunottamatta, ja yli puolet lapsia ja teini-ikäisiä. Kymmenet ovat edelleen sairaaloissa. Ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Arafat aloitti yhteenoton Israelin kanssamelkein 15 kuukautta sitten, israelilaisten uhrien määrä on ylittänyt palestiinalaisten määrän.

Ennenkuin Israel nimitti hänet "tarpeettomaksi", Arafat määräsi Hamasin ja Jihadin toimistot suljettaviksi -- määräys joka sai Hamasin puhemiehen nauramaan. Heidän toimistonsa ovat Ramadanin aikana kiinni joka tapauksessa, ja suurin osa heidän toimistaan hoidetaan maan alla. Arafat antoi tämän määräyksen vasta sen jälkeen kun Israelin F-16 -hävittäjät ja taisteluhelikopterit olivat taivaalla keskiviikko-yönä, kolme tuntia sen jälkeen hyökkäys täpötäyteen linja-autoon oli tehty Immanuelin juutalais-siirtokunnassa, lähellä Nablusia, Länsirannalla.

Israelin hyökkäyksen kohteina olivat kaikki Palestiinan viranomaisten sotilaskohteet, Arafatin oman henkivartiokaartin päämaja Gaza Cityssä ja rähjädysainetehdas Nablusissa. Ajoittain, läpi yön, tulitettiin helikopterin laskeutumispaikkaa Nablusissa, Palestiinan radion masto tuhottiin lähellä Arafatin tukikohtaa Ramallahissa -- hänet evakuoitiin muutama minuutti aikaisemmin -- sekä Gazan kansainvälisen lentokentän tutkatorni tuhottiin. Torstai-aamuna Israelin joukot aloittivat tunkeutumisen Ramallahiin ja Rafahiin, Gazan eteläosassa. Useita palestiinalaisia loukkaantui näissä ilmapommituksissa.

Ero aikaisempaan on se, että Israel lopettaa vaatimusten esittämisen Arafatille; Israelin joukot tekee työn nyt itse, "aivankuin Palestiinaa ei olisi olemassa". Heidän ensimmäinen tehtävänsä on tunkeutua syvemmälle Palestiinalaisten kaupunkeihin ja kyliin kuin koskaan aikaisemmin ja "hoitaa" terroristisolut paikanpäällä. 270 Israelin puolustusvoimien tiesulkua Länsirannalla ovat olleet kykenemättömiä estämään terroristi-toimintaa.

DEBKAfilen sotilaslähteiden mukaan, Immanuelin hyökkäys, kuten useimmat terrori operaatiot tässsä kuussa, suoritettiin eri ryhmien yhteistyönä, käyttäen heidän parhaita resurssejaan. Teon libanonilaiset tunnusmerkit ovat lisätodisteita siitä, että Arafat aktiivisesti palkkaa Hizbollahin "asiantuntijoita", kouluttajia, pommintekijöitä ja taktikkoja.

Israelin hyökkäyksen ensimmäiset kohteet ovat viisi palestiinalaisten kylää Immanuelin lähellä. Sen jälkeen kun yksi hyökkääjä viimeisimmässä hyökkäyksessä ammuttiin, jäljelle jääneet kaksi livahtivat Israelin verkon läpi. On kiireisiä kysymyksiä joihin Sharonin hallituksen on vastattava: (1) kuinka tätä kampanjaa voidaan käydä tehokkaasti jos käytetään kiertoilmaisuja joilla väistetään kriisin määritteleminen sodaksi ja Palestiinan hallitus viholliseksi (2) kuinka paljon lisää verenvuodatusta tavallinen israelilainen voi vielä sietää?


Takaisin