Hyökkäys Irakiin saamassa vauhtia: ajankohta epävarma mutta näyttää olevan helmikuu. Israel, Jordania ja turkki sanovat avustavansa hyökkäyksessä.

DEBKAfile, 4.1.2002

Amerikkalaiset valmistelut suurelle hyökkäykselle Irakia vastaan ovat massiivisia ja ne jatkuvat kaiken aikaa. Niitä rakennetaan kerros kerrokselta. Vaikka päätös iskeä Saddam Husseinia vastaan tulee varmasti, sen alkamisaika on suuren arvailun kohde. DEBKAfilen lähteet Lähi-Idässä ja Yhdysvalloissa arvelevat helmikuun loppupuolta, ei ennen tammikuun loppua.

DEBKAfilen viikottaiset sotilaslähteet paljastavat, että tulevana viikonloppuna Yhdysvaltalaiset hävittäjä- ja pommituskonelaivueet tulevat lentämään kolmeen lentotukikohtaan: Kuvaitiin, Siinaille ja Negevin autiomaahan Israeliin. Kutsunnoissa joulukuun alussa on mobilisoitu 10000 USA:n sotilashenkilöä, lentäjiä, ilmavoimien tiedustelu-henkilökuntaa sekä teknikkoja, jotka määrättiin töihin uuden vuoden jälkeen. Viime kuussa USA:n Kolmannen armeijakunnan komentaja, kenraali Paul Mikolashek siirtyi Kuwaitiin rauhanajan tukikohdastaan Fort McPhersonista.

Yhdysvaltain armeija, merivoimat ja ilmavoimat kootaan Israeliin. Keski- ja eteläosissa, USA:n hätävarastot joissa on aseita, tykistöä, taisteluhelikoptereita ja sotilasajoneuvoja, on avattu. Tarvikkeita on tehty valmiiksi sotaa varten, sovitettu herkkiin tietoliikennejärjestelmiin ja ladattu ammuksilla. Joulukuun alusta lähtien USA:n kuudennen laivaston aluksia on saapunut Haifan satamakaupunkiin Israelissa. Niissä on suuria määriä lääkkeitä, taistelukaasujen vasta-aineita, vasta-aineita kemiallisille ja biologisille aseille, kuten myös suojatarvikkeita ydinsäteilyä vastaan israelilaisia sekä Israelissa ja siinailla asuvia amerikkalaisia varten.

Helmikuun alkuun mennessä, 75000 Yhdysvaltain sotilasta on asemissa Irakin vastaisella rajalla... USA:n sotilas-suunnittelijat laskevat, että armeijat kolmesta muusta maasta -- Turkista, Israelista ja Jordaniasta -- taistelevat Yhdysvaltain joukkojen mukana.


Takaisin