Arafat näyttää pitkää nenää Yhdysvalloille ja Israelille: suunnittelee uusia terrori-iskuja jotka kävisivät yksiin pääministeri Sharonin Yhdysvaltain vierailun kanssa.

DEBKAfile, 7.2.2002


Egyptin tiedustelupalvelun päällikkö Kenraali Omar Suleiman antoi Jasser Arafatille, Ramallahissa tiistaina 6.2.2002, kaksi varoitusta -- toisen Yhdysvalloilta ja toisen Israelin pääministeriltä. Arafatia varoitettiin, että jos hän käynnistää uuden terrori-iskujen aallon Sharonin poissaollessa, palestiinalaiset löytäisivät itsensä uudenlaisten pelisääntöjen edestä.

Arafat hymyili ja lupasi tehdä kaikkensa rauhan säilyttämiseksi.

Tasan 24 tuntia sen jälkeen kun Kenraali Suleiman lähti -- ja tuntia ennenkuin Sharon lähti Washingtoniin -- Arafat antoi merkin ensimmäiselle terrori-iskulle israelilaisia siviilejä vastaan. Kaksi palestiinalaista joilla oli pommivyöt paksujen vaatteidensa alla, nousi bussiin French Hill:in liittymästä. Linja-auton kuljettajan valppauden ansiosta toinen miehistä saatiin kiinni ennenkuin hän ehti räjäyttää pommin. Toinen pakeni seuranneessa sekasorrossa.

Suurinpiirtein samoihin aikoihin, kahdeksan Quasem-rakettia löydettiin ensimmäistä kertaa Länsirannalta. Ne oli piilotettu hedelmiä kuljettavaan kuorma-autoon, ja ne löydettiin tiesululla auton ollessa matkalla Nablusista Jeniniin, josta Israelin kaupungit ovat 120mm:n raketin kantomatkan sisäpuolella.

Sitten, pimeän tultua, kaksi tai useampia palestiinalaista asemiestä alkoi yhtäkkiä ampua villisti Hamran siirtokunnassa, Jordan-joen laaksossa, tuhoten taloa ja ottaen pankkivankeja. Israelin joukot tunkeutuivat taloon tappaen yhden terroristeista, mutta ei ennenkuin hän oli ehtinyt surmata äidin, hänen kaksi pientä lastaan ja haavoittanut neljää siviiliä. Kuollut terroristi oli vyöttänyt itsensä pommilla.

Juuri ennen puoltayötä, toinen itsemurhaisku epäonnistui, kun poliisin tiesulku lähellä Israelin arabikaupunkia, Tirahia, pysäytti kaksi palestiinalaista pakettiautossa. Etsintä toi esille keskikokoisen räjähteen joka oli tarkoitus räjäyttää israelilaisessa kaupungissa.

Israelin turvallisuusjoukou ovat täydessä hälytystilassa terrori-iskujen varalta. Lisää iskuja israelilaisia siviilejä vastaan on odotettavissa kun Sharonin torstainen tapaaminen Presidentti Bushin kanssa lähestyy. Israelin pääministerin antama uhkavaatimus joutuu tällöin testiin.


Takaisin