Ovatko amerikkalaisten epäonnistumiset sodassa Talibania vastaan avaamassa ovea taktisen ydinaseen ja/tai neutronipommin käyttöön?


DEBKAfile, 28.10.2001

"Yhdysvaltain johtama Afganistanin kampanja on kohdannut vakavia vaikeuksia kun se aloittaa neljännen viikkonsa, huolimatta räjähteistä jota on pudotettu talibanin avainkohteisiin. Lauantaina, Taliban väitti torjuneensa opposition hyökkäyksen jota tuki USA:n ilmahyökkäykset Mazar-i-sharifin kaupunkiin. Sillä aikaa kun Kabul kärsi toistaiseksi voimakkaimmista ilmapommituksista, Taliban väitti siepanneensa ja hirttäneensä viisi Pohjoisen liiton komentajaa, päivä sen jälkeen kun oli teloittanut Pashtu-komentaja Abdul Haqin. Tämä oli vakava isku USA:n suunnitelmille jotka koskivat Afganistanin sodan jälkeistä hallitusta. Haqin ruumis annetaan hänen sukulaisilleen Kabulissa jotka vievät sen Peshawariin sunnuntaina hautaamista varten.

Toinen onneton asia: tuhannet pakistanilaiset pashtut, joiden sukulaiset kuuluvat Talibaneihin ylittivät rajan Afganistaniin lauantaina liittyäkseen sotaan Yhdysvaltoja vastaan. He ylittivät solat miljoonien afgaani-pakolaisten kanssa jotka kulkivat päinvastaiseen suuntaan pakoon taisteluita. Vahingossa USA:n hävittäjät pommittivat Punaisen ristin ruokavarastoja.

Näissä olosuhteissa, strategit Washingtonissa miettivät tulevia strategioitansa, joita ovat -- DEBKAfile:n sotilas- ja tiedustelu asiantuntijoiden mukaan -- mahdollisten ydinaseiden käyttö sekä se, että sallittaisiin venäläisille joukoille suurempi rooli Afganistanissa. Perjantaina, 26.10 Venäjä laukaisi uusimman sotilas-satelliitin, Molniya (=valaistus), joka on varustettu sotilas-kommunikaatio samoin kuin tiedustelu-laitteilla; tämä on välttämätön tarpeistoesine jos haluaa johdattaa suuria määriä venäläisiä joukkoja afganistaniin Tadzikistanin kautta.

Lauantaina, 27.10, Englannin pääministeri Tony Blair puhui uhasta että Osama bin Ladenilla saattaisi olla kemiallisia, biologisia tai jopa ydinaseita. On epätodennäköistä että brittiläinen johtaja olisi nostanut esille tämän kysymyksen ilman että olisi käynyt keskusteluja Valkoisen talon kanssa. Tapahtumiin jotka johtivat harkintaan ydinaseen käytöstä sisältyi myös pernaruton levittäminen sekä lisääntynyt uhka uusista terrori-iskuista Yhdysvalloissa.

Poliittinen paine Washingtonissa kasvaa jotta Presidentti Bushin maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen sodan suunta muuttuisi. Raportit esimerkiksi tämän päivän washington Postissa kertovat USA:n tiedustelupalvelun epäilevän kotimaisia äärrioikeistolaisia aineksia pernaruton levittäjiksi. Aikaisemmin, senaatin ulkoasiainneuvoston puheenjohtaja Joe Biden varoitti, että USA riskeeraa maineensa korkean teknologian sodankäyntimaana jollei se siirrä painopistettä ilmahyökkäyksistä maa-operaatioihin.
DEBKAfile:n sotilasexpertit uskovat, että amerikkalaisten ongelmat ovat vasta alkamassa. Kuten tiistaina, 23.10, jolloin Taliban oli tehnyt aloitteen. Huolimatta USA:n pommituksista sekä käyttäen hyödykseen ensimmäistä talvimyrskyä itäisessä ja keskisessä Afganistanissa he onnistuivat lähettämään pieniä vakoiluryhmiä Pohjoisen liiton etulinjojen taakse; saavutus joka ei olisi ollut mahdollinen ilman heimosukulaisten apua, jotka ovat valmiita pettämään komentajansa.

Nämä suunnitelmat ja takinkääntämiset tekivät mahdolliseksi Abdul Haqin saartamisen; erään Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan Mujahed-sankarin, joka saapui Afganistaniin salaa viime viikolla taivuttelemaan afgaanien heimopäälliköt uuden hallituksen taakse. Hän ja hänen kaksi kumppaniaan teloitettiin, kuten viisi Pohjoisen liiton komentajaa jotka otettiin vangiksi lauantaina.

Nämä liikkeet jättivät Pohjoisen liiton vakavaan epäjärjestykseen.

Samaan aikaan, Taliban lähettää agentteja jotka soluttautuvat Pakistanin Pashtu-alueille, jotkut pakolaisiksi naamioituneina, sekä kiihoittaa vapaaehtoisia liittymään Talibanin riveihin sotaan amerikkalaisia vastaan. He provosoivat myös pakistanilaisia osoittamaan mieltään Musharrefin hallitusta vastaan, joka tukee USA:n sotatoimia.

Erillisessä operaatiossaan Pakistanin Pashtut sulkivat tärkeän väylän, Karakorumin valtatien Afganistanin ja Kiinan välillä.

Lyhyesti, Taliban on kehitellyt keinoja joilla vastata USA:n mahdolliseen maasotaan, laajentamalla sotilas- ja muita operaatioita sekä Pakistanissa että Pohjoisen Liiton linjojen takana. Taliban on myös kykenevä merkittäviin sabotaasi-iskuihin joilla vaikeutettaisiin USA:n maajoukkojen operaatioita.

Siksi, puhe siitä että Yhdysvallat valmistautuisi sotaan Afganistanin luolissa -- joista AL Qaida ja Taliban-taistelijat ovat tehneet turvapaikan itselleen -- ei sovi tosiasioihin. Ensimmäinen lumisade pohjoisilla vuorilla ja laaksoissa tulee olemaan pahin este jonka kanssa USA:n maajoukot saavat kamppailla.


Takaisin