Saddam Hussein käskee ydinase-komissiotaan valmistelemaan Irakin ydinkärjet taisteluvalmiuteen


DEBKAfile, 10.11.2001

"Kolme väkivaltaista anti-Amerikkalaista johtajaa puhkesi äkkiä puhumaan viime keskiviikkona, 7. marraskuuta -- kaikki median valokeilassa. Kaikkein halutuin terroristi maailmassa; Osama bin laden, uhkaili ydin- tai kemiallisella sodankäynnillä haastattelussa jonka hän myönsi pakistanilaiselle lehtimiehelle, Hamid Mirille salaisessa piilopaikassaan Kabulista pohjoiseen. Tämän lisäksi egyptiläisen Jihad Islami -järjestön johtaja, Tohtori Ayman al-Zawahri, vakuutti "pyhän sodan" jatkuvan haastattelussaan Qatarilaiselle TV-asemalle al-Jazeeralle. Lisäksi puolivirallinen bagdadilainen sanomalehti Babil raportoi Saddam Husseinin yllätysvierailusta Irakin ydinaseohjelman päämajaan.

DEBKAfile:n tiedustelulähteet uskovat, että Saddam, marraskuun 6. päivän vierailunsa aikana määräsi toimeenpanevat virkamiehensä laittamaan ydinaseet valmiiksi; tämä on ensimäinen kerta kun tällainen määräys on annettu.

Päivää myöhemmin, bin Laden julisti: "...Jos Amerikka käyttää kemiallisia tai ydinaseita meitä vastaan, me saatamme vastata kemiallisilla ja ydinaseilla. Meillä on näitä aseita pelotteena." Kysyttäessä että mistä he saivat nämä aseet hän vastasi: "Mene seuraavaan kysymykseen."

Meidän lähteemme löysi merkkejä että nämä kolme samanaikaista tapausta kertovat korkean tason suhdetoiminnasta -- tai jopa operaatioiden suunnittelusta bin Ladenin ja Saddam Husseinin välillä.

Vuonna 1997, ennenkuin Saddam heitti heidät ulos maasta, YK:n tarkastajat raportoivat "luotettaviin lähteisiin perustuen" että Irak oli rakentanut sekä ylläpitää kolmea tai neljää "tyhjiöräjähdys-laitetta" josta puuttuu ainoastaan rikastettu uraani, jotta saataisiin 20 kilotonnin ydinase. Siitä lähtien hyvin vähän tietoa Irakin ydinasevalmiuksista on kantautunut Yhdysvaltain, Ranskan tai Israelin tiedustelupalvelulle, mutta hyvin perillä olevat lähteet uskovat että on loogista uskoa että Saddam on siitä lähtien korjaillut puutteita.

Saddamin Marraskuun 6. päivän vierailu ydintutkimuslaitoksen päämajassa johtaja Fandhi al-Janabin kanssa oli yllätys. Se olisi voinut tapahtu ainoastaan jossakin Bagdadin ulkopuolella koska, heinäkuun lopulla -- DEBKAfile:n sotilaslähteiden mukaan -- Saddam siirsi omansa ja ydinasekomissionsa toimistot salaiseen paikkaan pääkaupungin ulkopuolelle. Samaan aikaan, hän kokosi joukkoja pohjoiselle Syyrian ja Jordanian vastaiselle rajalleen peläten USA:n hyökkäystä Irakin pohjoisille öljykentille, varsinkin Mosuliin ja Kirkukiin.

Peittona vierailulle, Babilin marraskuun 7. päivän raportti sisältää kaksi pahaenteistä viittausta: (1) Artikkeli kutsuu kansallisen ydintutkimuslaitoksen tutkijoita tutkijoita "sotureiksi"; (2) Lainaus Saddamin sanoista heille: "Kun ihmisaivot ovat elossa ja kun niillä on suuri tavoite, niiden suuntaa ei käännetä, vaan ne etsivät yhä tehokkaampia keinoja saavuttaakseen maalin."

Yhteen laskettuna, nämä viittaukset "sotureihin" tarkoittavat lämmintä ylistystä Irakin ydinohjelmalle menestyksen johdosta koska he ovat kehittäneet vaihtoehtoisia keinoja saavuttaa päämäärä ydinaseen rakentamiseksi huolimatta kansainvälisistä Irakille langetetuista pakotteista.

Bin Ladenin ydinasevaroitus vahvistaa Debka:n aikaisemman, syyskuun 12. päivän paljastuksen, että islamilaiset terroristit olivat hankkineet ydinaseita. Valkoinen Talo ilmoitti että se ottaa bin Ladenin uhkaukset hyvin vakavasti -- eikä ihme. DEBKAfile:n lähteet ajattelevat että on mahdollista, että al Qaidan johtajat ovat saattaneet kerätä ydinaseita itselleen Saddamin lailla, ja että ainoastaan osa ydinasevarastosta säilytettäisiin Afganistanissa; jotkut aseet on saatettu salakuljettaa Yhdysvaltoihin.


Takaisin