Luku 1 -- Rakentaisitko oman purjeveneen?

Ollessani ala-asteen ensimmäisellä tai toisella luokalla Helsingin Vuosaaressa, muistan kuinka välillä näytettiin kaikenlaisia "opetusvideoita". Aika monet "videot" olivat luonteeltaan evankelioivia, mutta muistan yhden poikkeuksen: siinä kerrottiin erään alkoholistin tarina. Hänen tapauksessaan motiivina raitistumiseen ei ollut uskonnollinen herätys, vaan hän sai inspiraation rakentaa purjevene, jolla hän sitten seilasi maailman meriä. Hän kertoi, että maatessaan kerran krapulaisena katuojan vieressä hän näki lastun purjehtivan ohitseen. Sitä näkymää hän ei pystynyt unohtamaan ja siitä asiat lähtivät vihdoin rullaamaan, ja hänestä tuli "merimies".

Tämä tapahtui 1960- tai 1970-luvulla. Nykyajan kirous on siinä, että kaikki on tullut liian helpoksi. Päästäkseen kiertämään maailmaa ihmisen ei enää tarvitse rakentaa purjevenettä tai pestautua kauppalaivaan. Maailmanympärimatkan voi varata netistä muutamalla tai korkeintaan parillakymmenellä klikkauksella, eikä siihen mene edes paljon aikaa, ja jos on puutetta rahasta, voi käydä läpi kaikki pikalainaa tarjoavat yritykset (olettaen että henkilöllä ei ole maksuhäiriö merkintöjä). En ole laskenut, mutta ainakin viisinumeroisen summan euroja sillä tavalla pystyy keräämään; lainan maksaminen on sitten toinen juttu. Mikäli henkilö todella haluaa päästä sinne minne "no-one has gone before", hänen täytyy rakentaa oma avaruusalus tai yrittää päästä lentävän lautasen kyytiin (tai lähteä etsimään maanalaisia valtakuntia). Lähitulevaisuudessa saamme nähdä, että nouseeko julkisuuteen ihmisiä jotka pyrkivät lentämään kuuhun tai Marsiin omatekoisilla avaruusaluksillaan. Kenties tälläkin hetkellä syrjäisissä verstaissa Yhdysvalloissa tai Venäjällä ahertaa "Pelle Pelottomia" kojeidensa kanssa heidän ponnistellessaan ratkaistakseen viimeisiä ongelmia jotka estävät painovoiman kumoavan laitteen toimimisen. Jos näin on, toivokaamme että viranomaiset eivät pääse heidän jäljilleen...

Halusin sanoa tällä alustuksella, että ihmisen henkisen -- kuten myös fyysisen -- terveyden kannalta on tärkeää että hän löytäisi tarkoituksen elämälleen -- muun kuin maailmanlopun odottelun tai päihdyttävien aineiden käytön -- olkoon se sitten vaikka oman purjeveneen tai avaruusaluksen rakentaminen. Itselläni on nettisivut, kirjojen suomentaminen sekä kirjoittaminen -- se on toki tyhjää parempi vaikka jääkin kauaksi jälkeen maapallon syrjäisiin kolkkiin tai ulkoavaruuteen suoritettavista tutkimusmatkoista. Mutta kuitenkin, jos edes viisikymmentä lukijaa -- kolmasosa tai neljäsosa kaikista lukijoista -- klikkaa useimpien artikkelien alalaidassa näkyvää "Donate Free Food" -nappia, se tarkoittaisi yhtä montaa kupillista ruokaa maailman nälkää näkeville joka päivä, ja kymmenessä vuodessa se tekee jo aika paljon. Aika vaatimattomalta puuhastelulta tämä toki kuulostaa, mutta on se parempi kuin ei mitään.

Myös "Sinun täytyy syntyä uudesti" -sivulla on käyty yli 20 000 kertaa, mutta on epävarmaa että pelastuuko niiden kautta kukaan. Joka tapauksessa, olen saanut levitettyä paljon tietoa erilaisista asioista näiden sivujeni kautta, huonomminkin voisi siis olla...

Vaikka maailmanloppua ei tulisikaan lähivuosina, tai Jeesuksen toista tulemista, jonkinlaista dramatiikkaa on kuitenkin tarjolla, henkilöille jotka jaksavat olla kiinnostuneita ilmastoon liittyvistä tapahtumista: uusi auringonpilkkujakso on (ilmeisesti) alkanut, samoin kuin uusi El Niño liki kolmen vuoden tauon jälkeen, ja voimme vain arvailla kuinka voimakkaaksi tämä ilmiö yltyy puolen vuoden päästä (joulukuussa 2009). Samoin voimme vain arvailla, kuinka kuuma kesä pohjoiselle pallonpuoliskolle tulee vuonna 2010 tai 2011? Myös USA:n kehitys, eli se saako maa velkaantumisensa kuriin kuten myös öljyn riittävyys pitää asioista kiinnostuneet valppaina. Näistä asioista kerron tulevissa luvuissa.


Takaisin